Розраховуємо систему водовідведення
24.04.2017
Що краще для утеплення: пінопласт чи мінвата?
24.04.2017

Переваги та недоліки металочерепиці
Сьогодні для облаштування покрівлі використовуються переважно сучасні покрівельні матеріали. Особливою популярністю серед них користується металочерепиця.

Металочерепиця виготовляється з оцинкованої рулонної сталі, товщина якої 0,4-0,5 мм. Цинк забезпечує надійний захист сталі від корозії у разі пошкодження полімерного покриття. Металочерепиця імпортного виробництва містить його не менше 280 грам / 1 м2. У свою чергу полімерне покриття додає покрівельному матеріалу захисні властивості. Від нього багато в чому залежить вартість металочерепиці.

Які ж бувають покриття?

Одним з перших покриттів є поліестер. Він може бути матовим або глянцевим. Як правило, матове покриття має більш товстий шар, що відповідно позначається на ціні. Поліестер володіє хорошими антикорозійними властивостями, надає металу певний колір, захищає від несприятливих впливів навколишнього середовища та хімічних впливів. До недоліків цього покриття слід віднести нестійкість до механічних пошкоджень.

Пластизол – являє собою покриття на полівінілхлоридній основі. Він добре відштовхує вологу і забруднення, тому ідеально підходить для використання в районах з підвищеною вологістю і зі значною забрудненістю. Крім того, він стійкий до різних механічних впливів. До недоліків цього покриття слід віднести нестійкість до різких температурних коливань. Але ця властивість проявляється через 7 – 10 років експлуатації покрівельного матеріалу.

Пурал – являє собою покриття на поліуретановій основі. Його товщина середня між поліестером і пластозолом. Призначений для використання в районах з підвищеною забрудненістю і вологістю, стійкий до механічних пошкоджень і низьких температур.

Полівінілхлоридний полімер відрізняється чудовими захисними властивостями, дозволяє тривалий час зберігати справжній колір листа. Призначений для використання в районах з підвищеним забрудненням повітря.

Кам’яна крихта надає покрівлі незвичайний зовнішній вигляд, є гідною прикрасою будь-якої будівлі та споруди, але разом з тим є дорогим сучасним покриттям.

Переваги та недоліки металочерепиці

Якщо порівнювати її з традиційними та іншими сучасними покрівельними матеріалами, визначається ряд переваг, головними з яких є:
• невелика вага (не надає великого навантаження на фундамент)
• привабливий зовнішній вигляд
• надійна
• міцна
• багата кольорова гама
• зручність в роботі
• доступна ціна

Не дивлячись на те, що металочерепиця має чималі перевагами, все ж таки є деякі недоліки:
• низька звуко-і теплоізоляція, тому монтаж потребує додаткових шумо-і теплоізоляційних матеріалів.

У висновку хотілося б відзначити, що термін експлуатації металочерепиці багато в чому залежить не тільки від покриття, але і від якості використовуваних для монтажу матеріалів і професіоналізму монтажників.

Переваги металочерепиці
1). Металочерепиця не піддається горінню: вона здатна витримати від —50°С дo +120°С без ушкоджень.
2). Її можна встановити при будь-яких погодних умовах, і в холод, і в жару, зовсім не турбуючись про погіршення якості покрівлі.
3). Вона має досить великий експлуатаційний строк, стійка до корозії й ультрафіолетового випромінювання.
4). Розмаїтість кольорів і відтінків.
5). Зручне навантаження, незначна вага 1 квадратного метра.
6). Легка в укладанні.

Недоліки металочерепиці
1). При монтажі металочерепиці утвориться багато відходів, і чим складніше дах, тих їх буде більше.
2). Під час дощу або граду металочерепиця сильно «шумить», а в жаркий сонячний день сильно нагрівається.
3). Якщо металочерепиця неправильно покладена на внутрішній стороні аркушів утворюється конденсат, який може згодом привести до утворення іржі, грибку і цвілі.

Переваги керамічної черепиці
1). Завдяки тому, що керамічна черепиця виробляється з обпаленої глини, вона має дуже тверду й пористу структуру, що й обумовило основні її властивості. Завдяки мікроскопічним порожнинам керамічна черепиця володіє дуже низькою тепло- й звукопровідністю.
2). Є також глазурована черепиця. Глазур захищає плитки від проникнення вологи.
3). Керамічна черепиця надзвичайно стійка не тільки до ультрафіолету, але й до біологічного й хімічного впливу навколишнього середовища.
4). Завдяки розмірам і формі, керамічна черепиця має дуже низьку парусність.
5). Також керамічна черепиця не накопичує в собі статичну електрику, а це знижує ймовірність влучення в дах блискавки практично до нуля.
6). Довговічність керамічної черепиці становить більше 100 років.
7). Естетичний і шляхетний зовнішній вигляд, адже не даремно керамічна черепиця вважається найбільш престижною покрівлею.
8). Широкий вибір форми й кольору.
9). Екологічно чиста й нешкідлива.

Недоліки керамічної черепиці
1). Через надмірну пористість керамічна черепиця не має високої міцності, тому при транспортуванні частина черепиці кришиться, тріскає й б’ється.
2). При намоканні пориста структура керамічної черепиці наповнюються водою. Це не настільки істотно в теплу погоду, але в наслідку замерзання в морози вода кристалізується усередині пор керамічної черепиці, при цьому розширюючись і руйнуючи її структуру зсередини.
3). Керамічна черепиця має досить відчутну вагу, через що треба додатково затратитися на потужну кроквяну систему й фундамент, які змогли б утримувати таку вагу.
4). Більше висока вартість керамічної черепиці стосовно бюджетних покриттів. Так само більш висока вартість і добірних елементів. У наслідку потрібна робота більше висококваліфікованих покрівельників, щоб уникнути непотрібних витрат.

Переваги бітумної черепиці
1). Мала кількість небажаних відходів бітумної черепиці, особливо при покрівлі складних ділянок даху.
2). Не піддається впливу лишайників, мохів і корозії.
3). Більша шумоізоляція, теплоізоляція, а також тепло- і морозостійкість.
4). Бітумна черепиця не вбирає вологу й абсолютно водонепроникна.
5). Завдяки м’якості черепиці, її легко пристосувати до практично будь-яких архітектурних особливостей будинку й даху.
6). Бітумна черепиця не накопичує статичних атмосферних зарядів, тобто небезпека влучення блискавки в дах зводиться практично до нуля.
7). Шорсткість поверхні бітумної черепиці також перешкоджає лавиноподібному сходу снігу з даху.

Недоліки бітумної черепиці
1). Через те що бітумна черепиця щільно зростається в один суцільний шар, при ремонті практично неможливо замінити окремий аркуш черепиці.
2). Не бажано укладати бітумну черепицю в холодну пору року, коли температура менше 5 градусів тепла.
3). Бітумна черепиця не може похвалитися своєю екологічністю, тому що матеріал з якого вона виробляється при нагріванні виділяє шкідливі випари.
4). У бітумної черепиці також не найвищі показники довговічності.
5). Бітумна черепиця укладається тільки на суцільний настил, а не на каркасну систему.
Переваги композитної черепиці
1). Чудовий зовнішній вигляд. Композитна черепиця легко підійде як для будинку в стилі Hi-Tech, так і для будинку в класичному стилі
2). Має великий, не менш 50 років, термін експлуатації.
3). У композитної черепиці невеликі по розміру аркуші. А це знижує витрату матеріалу при покрівлі складних ділянок даху й полегшує укладання.
4). Гранулят натурального каменю надає покрівлі не тільки престижний вид, але й помітно забезпечує високі шумоізоляційні властивості.
5). У композитної черепиці дуже високий ступінь пожежебезпечності.
6). Композитна черепиця має дуже гарні механічні властивості й не боїться подряпин й інших дрібних ушкоджень.
7). Композитну черепицю спочатку відштамповують, а вже потім наносять на неї покриття. Це не тільки запобігає появі мікротріщин, але і значно продовжує строк її служби.

Комплектація
У комплект для покрівлі входять як безпосередньо металочерепиця, так і аксесуари (комплектуючі) — гребінчасті, торцеві, карнизні планки, ґвинти-самонарізи тощо, необхідні для покриття даху. Асортимент комплектувальних має бути настільки повним, щоб можна було змонтувати покрівлю будь-якої геометрії і конструкції.

Виробництво
Для виробництва металочерепиці використовується оцинкована та алюмоцинкована бляха, котру покривають полімерами і яка надходить на лінію з профілювання у вигляді пласких листів. Товщина бляхи має бути не менше 0,45 мм. Таку металочерепицю легко монтувати, оскільки профіль «не згинається», тобто ризик виникнення небажаних деформацій незначний. Опісля відбувається нанесення полімеру, що є заключним етапом процесу виробництва плаского листа.
На данний час в Україні набула найбільшого поширення металлочерепиця з сталі товщиною 0,3…0,4 мм, яка виробляеться в один етап — профілювання. Використовується металл виробництва різних країн з сумнівною якісттю, і, зазвичай, менеджери по продажу самі не знають виробника листового металу.
Полімерні покриття металочерепиці характеризуються різною стійкістю до ультрафіолетового випромінювання (кольоростійкість), корозійною стійкістю і стійкістю домеханічних пошкоджень, крім того, вони мають різну товщину, мінімальну і максимальну температуру використання, радіус вигину.

Особливості використання
Матеріал Навантаження
на дах,
кг/м²
Металочерепиця 5
Натуральна черепиця 40
Бітумна черепиця 15
Рулонні покрівельні матеріали 5—12
Металочерепиця відноситься до розряду легких покрівельних матеріалів. Для порівняння: металочерепиця важить 5 кг/м², натуральна черепиця — 40 кг/м², бітумна черепиця — 15 кг/м², рулонні покрівельні матеріали — 5—12 кг/м².
Металочерепицю не застосовують як покрівельне покриття плоских дахів. Оптимальний кут нахилу схилу 1:4 і більше, однак застосовувати її можна, починаючи з ухилу 1:10. При монтажі металочерепиці листи вкладають з поперечним накладанням (перекриттям одного шару листів другим), що становить 7—8 см.
Технічні характеристики
Металева черепиця зберігає свої властивості при температурі від −50 °C до +12 °C.
Довжина листів — від 50 см до 6 м, ширина — приблизно 1,1-1,18 м, товщина — 0,45-0,5 мм.

Металочерепиця здатна прикрасити будь-яку будівлю. Це міцне легке покрівельне покриття в останні десятиліття завоювало велику популярність. Але незважаючи на це, багато як і раніше вважають цей матеріал сурогатом натуральної черепиці, геть відкидаючи її численні гідності. Однак цей матеріал заслуговує на увагу, тому розглянемо плюси і мінуси металочерепиці.

Характеристики металочерепиці
Цей матеріал винайдений більше 30 років тому, але в Росії і країнах СНД відомий порівняно недавно.
Він являє собою сталевий оцинкований лист, оброблений кількома шарами спеціальних складів.

Спочатку наноситься покриття, що охороняє від окислення. Потім – грунтовка, далі наноситься кольоровий склад, який служить одночасно захисним шаром. Після чого на спеціальних верстатах оброблені листи прокочуються і приймають потрібну форму.
Розміри листів бувають різні. Варіант, який можна назвати стандартним – це нарізка шириною в 1 м, і довжиною від 0,8 до 8 м. Але переважніше замовляти нарізку потрібного розміру, ту, яка буде потрібно для монтажу кожної індивідуальної покрівлі. При покупці важливо звернути увагу на товщину листа. Її стандарт – 0,5 мм. Але деякі виробники виробляють полегшену металочерепицю. Її товщина – 0,4 мм. Цей матеріал більш крихкий і менш стійкий до механічних впливів. Покриття, що містить фарбувальний пігмент, у металочерепиці буває різне:
•Поліестер
Він є найпоширенішим і найпопулярнішим. Причиною тому – нижча ціна. Вона на 30 % нижче, ніж у матеріалів з іншим покриттям. Поверхня з поліестеру буває двох видів: матова і глянцева. Найякісніша – матова. Це покриття більш щільне, не вигорає під впливом сонячних променів, більш стійке до механічних пошкоджень. Глянцевий поліестер легко подряпати, при монтажі листів такої металочерепиці потрібно бути більш обережним.

•Пластізол
Являє собою тонку пластикову плівку, торовану на оцинкований лист. Така металочерепиця відрізняється більш низькою морозостійкістю, в південних регіонах може змінювати свій колір (вигоряти) під впливом жаркого сонця. Крім цього, покриття з пластізола не відрізняється екологічною чистотою.

•Пурал
Гідна альтернатива пластизолів. Він стійкий до перепадів температур і стійкий до механічного впливу. Металочерепиця з покриттям з пурала теж недорога і користується великою популярністю.
В останні роки для цього покрівельного матеріалу винайшли ще ряд покриттів. Їх якість не поступається своїм попередникам, а за деякими параметрами і перевершує. Але на даний момент така металочерепиця має порівняно велику ціну, тому купують її досить рідко.

Специфіка металочерепиці в тому, що вона вимагає неухильного дотримання технології її монтажу. По-перше, для покрівлі з цього матеріалу обов’язкове гідроізоляція, і звичний для цих цілей руберойд тут не підійде. Потрібно використовувати сучасні пароізоляційні мембрани. По-друге, листи металочерепиці монтуються на дерев’яну обрешітку. В якості кріпильних елементів використовуються спеціальні покрівельні саморізи з подвійною шайбою: металевої та пластикової (або прогумованої). Вимогливий цей матеріал і ріжучим інструментам. Якщо листи металочерепиці різати болгаркою, то покриття перегоряє. Тому з цією метою рекомендується використовувати ножиці по металу. У металочерепиці плюси і мінуси такі:
Плюси металочерепиці
1. При монтажі цього покрівельного матеріалу виходить значно меншу кількість швів, що збільшує міцність покрівлі;
2. Покладена за технологією металочерепиця є герметичним покриттям, яке вимагає мінімального догляду: достатньо 1 раз на рік перевірити надійність кріплень;
3. Покрівля з цього матеріалу має легку вагу, що знижує вимоги до кроквяної системи. Це, в свою чергу, дозволяє заощадити кошти на її зведенні;
4. Площа листів металочерепиці велика. Завдяки цьому монтаж такої покрівлі простий і швидкий.

Недоліки металочерепиці
1. Досить тонкий матеріал, листи якого володіють невеликою жорсткістю;
2. Не забезпечує достатній рівень шумоізоляції;
3. Шар захисного покриття тонкий, тому при монтажі досить просто залишити сліди у вигляді подряпин. Це висуває особливі вимоги до взуття монтажника й акуратності робіт;
4. Подряпала поверхню швидко піддається корозії;
5. Чим складніше дах, тим більше обрізків залишається. Необхідність ” підганяти ” малюнок призводить до того, що під час монтажу кількість обрізків становить до 30 %;
6. Пристрій такої покрівлі вимагає додаткових витрат на закупівлю гідроізоляційної мембрани, дерев’яних брусків і монтаж обрешітки. Тому остаточна ціна металочерепиці значно вище, ніж може здатися при її покупці;
7. Якщо кут ухилу скатів даху невеликий, то будуть проблеми зі сходом снігу. Через виступів черепиць він не скочується, і його шар буде затримуватися на покрівлі, поступово накопичуючись.